fbpx

Diagnostika autodele – veakoodide lugemine ja kustutamine

Auto diagnostika tuvastab vead enne, kui need kalliks maksma lähevad

Auto diagnostika aitab jõuda selgusele, mis täpsemalt halvasti on läinud ja kust peaks probleemi parandamisega alustama. Tänapäeva autode tööd juhivad väikesed arvutid, mis reguleerivad erinevaid süsteeme, nende omavahelist koostööd ja kindlustavad selle, et auto töötaks võimalikult optimaalselt ja kokkuhoidlikult. Kui mõni nendest arvutitest tuvastab, et kusagil süsteemis ei vasta midagi ette antud parameetritele, süttib auto armatuuris hoiatav märgutuli. Kaasaaegsetel autodel on neid väikeseid arvuteid ja tulukesi suhteliselt palju. Mõned lihtsamad nagu näiteks kütuse, klaasipesuvedeliku, käsipiduri, tulede või rehvirõhuga seotud hoiatused kuuluvad nende hulka, mida on suure tõenäosusega võimalik ka omal käel lahendada. Kui aga ABSi, õhkpadja või mootori märgutuli põleb, on enam kui kindel, et tegemist on piisavalt tõsise probleemiga, et tuleks ette võtta auto diagnostika tegemine.

Millal peaks autole diagnostikat tegema?

Kindlasti tuleb auto arvutidiagnostika tegemine ette võtta juhul, kui näidikute paneelis on süttinud mõni ülal mainitud märgutuledest. Kui ükski üleliigne tuluke aga ei põle, on auto diagnostika tegemine suuremate probleemide vältimiseks kindlasti vajalik siis, kui:

  • tundub, et autol ei ole piisavalt jõudu;
  • auto kütusekulu on liiga suur;
  • auto mootor ei tööta ühtlaselt;
  • automaatkäigukast ei tööta sujuvalt või ühtlaselt;
  • automaatkäigukast ei vaheta kõiki käike.

Auto diagnostika aitab ennetada liigseid kulutusi

Kõige kindlam viis auto remondilt raha säästa on kohe peale probleemi ilmnemist auto diagnostika teostamine. Võib küll arvata, et tegemist on väikese veaga, mis sõitmist ei sega, kuid tegelikkuses mõjutab üks halvasti või mitte toimiv komponent ka teiste osade tööd. See tähendab, et teised süsteemi komponendid saavad nüüd üleliigselt koormatud ja kuluvad kiiremini ning langenud on ka auto töötamise efektiivsus. Kõige lihtsam ja tuntavam ebaefektiivse töö märk on aga teadagi suurenenud kütusekulu, millele kuluv raha ületab diagnostika pealt kokku hoitud summa päris kiiresti.

Ka väiksemale avariile järgnev auto diagnostika on oluline, sest see suudab tuvastada ka võimalikke probleeme, mis välisel vaatlusel silma ei jää või sõitmisel tunda ei anna. Tänu diagnostikale on võimalik need probleemid parandada enne, kui juhtub midagi hullemat, mille remontimine kalliks maksma läheb.

Lisaks on loomulikult auto ostueelne kontroll koht, kus tuleks alati ostueelse kontrolli diagnostika teha, et veenduda kas autol on kehtivaid veakoode ning milliseid veakoode on ajaloo jooksul kustutatud. Põhjalik auto ostueelne diagnostika annab ostetavast sõidukist võimalikult ausa ülevaate ja piisavalt infot selle kohta, millised on võimalikud edasised auto remondiga seotud kulutused.

Millised on autodiagnostika võimalused?

Sõidukite diagnostika teostamine toimub kaasaaegsete Bosch’i “https://www.boschdiagnostics.com/ “seadmete ja tarkvaradega. Autoga ühendades kuvavad seadmed ekraanil auto kohta kogu info ja aitavad meil täpselt probleemi põhjuseid tuvastada.

Auto diagnostika käigus on võimalik:

  • veakoodide lugemine,
  • veakoodide kustutamine,
  • mootori diagnostika,
  • käigukasti diagnostika,
  • kütusesüsteemi diagnostika,
  • pidurisüsteemi diagnostika,
  • juhtimissüsteemi diagnostika,
  • kliimasüsteemi diagnostika,
  • sõiduohutussüsteemide diagnostika,
  • hooldusintervalli ehk hooldusvälba nullimine.

Veakoodide lugemine juhatab probleemini

Diagnostika käigus loetud veakoodid viitavad konkreetselt süsteemi osadele, kus vead peituvad ning võimaldavad aega ja raha kokku hoides keskenduda täpselt remonti või vahetust vajavale osale.

Näiteks ABS’i märgutule süttimine võib tähendada kõike alates ühe ratta purunenud (suhteliselt soodsast) andurist, kuni (kalli) juhtbloki rikkeni. Veakoodi lugemine näitab täpselt, millisele ABS-süsteemi osale peaks tähelepanu pöörama ja mida remontima või välja vahetama.

Veakoodide kustutamine muudab vigade leidmise lihtsamaks

Veakoodide kustutamine võimaldab lisaks märgutulede kustutamisele veenduda, kas sama või mõni muu viga registreeritakse ka peale koodide kustutamist. See omakorda võimaldab jõuda selgusele, kas tegemist oli ikka kahtlustatud veaga või oli kood kuvatud tänu mõne teise komponendi poolt põhjustatud probleemile. Lisaks, kui koodi uuesti peale kustutamist lugeda võimalik ei ole, on kindel, et tehtud remonditööd on probleemi lahendanud.

Hooldusintervalli nullimine kustutab üleliigsed märgutuled

Uuemad sõidukid armastavad meile meelde tuletama, millal on aeg korraline hooldus ette võtta. Tavaliselt annab sellest juhisõbralikust käitumisest märku süttinud tuli näidikutepaneelis. See tähendab aga, et peale hoolduse teostamist on tule kustutamiseks vaja arvuti kaudu hooldusintervall nullida, et auto teaks, et tööd on teostatud ja järgmise meeldetuletuseni on nüüd taas tootja poolt ette nähtud intervalli jagu aega. Ka selle häiriva tulukese kustutamise saame diagnostika käigus ette võtta.

Loodetavasti tekkis nüüd mõte, et auto diagnostika oleks mõistlik lähiajal ikkagi ära teha. Helista +372 522 6485 või kirjuta kalev@kvelger.ee ja vaatame, mis auto arvutid näitavad ning teeme vajadusel kõik jälle korda. Meie kontakti leiad ka kontakti lehelt. https://www.kvelger.ee/kontakt/

Meie Roelas asuvas autoteeninduses ootame kliente nii Lääne- kui Ida-Virumaalt aga miks mitte ka kaugemalt.