fbpx

EGR-klapi puhastus – EGR klapi puhastamine, remont ja eemaldamine

EGR-klapi puhastus säästab kütust ja hoiab tervist

EGR-klapi puhastus võiks olla osa regulaarsest hooldusest, et ennetada süsteemi ummistumist ja klapi purunemist. Kahjuks on EGR-klapi probleemid Eestis üpris levinud. Seda osaliselt sellepärast, et meie autode keskmine vanus kipub olema pigem kõrge ja teisalt selle tõttu, et EGR-klapi hooldus ei ole meil väga levinud. Seoses sellega võib jääda mulje, et EGR-klapp on üks ebatöökindel ja ebavajalik seadeldis, mis põhjustab autoomanikele ainult peavalu ja väljaminekuid. Tegelikult on neid probleeme ja kulutusi võimalik regulaarse hoolduse ja puhastamisega ennetada.

Mis on EGR-klapp?

EGR (exhaust gas recirculation) klapp ehk maakeeli heitgaaside retsirkulatsiooniklapp vastutab mootoris heitgaaside liikumise eest ja reguleerib mootorisse jõudvat heitgaaside hulka. Klapi eesmärk on saata osa väljalaskegaase uuesti ringlusesse, et suurendada mootori ökonoomsust ja vähendada heitmetes ohtlikke lämmastikoksiide. Kui autoga sõidetakse ühtlase kiirusega või toimub mootoriga pidurdamine, juhitakse osa heitgaasidest sisselaskekollektori kaudu silindritesse tagasi. Tänu sellele alaneb põlemistemperatuur ja NOx-gaaside emissioon väheneb. Lihtsamalt öeldes põleb siis vähem kütust ja autost väljuvad gaasid ei ole sissehingamisel tervisele nii kahjulikud.

EGR-klapi puhastus pikendab selle eluiga

Kuna EGR-klapp puutub pidevalt kokku kütuse põletamisest üle jäänud jääkidega, kogub see aja jooksul tahma ja pigi. Selleks, et EGR-klapp saaks oma tööd korralikult teha ja kütusekulu ette nähtud piires püsiks, tuleb seda regulaarselt puhastada. See on kiire ja soodne lahendus, mis tagab, et EGR-klapp töötab muretult veel aastaid ja kütusekulu püsib normi piires.

EGR-klapi eluea pikendamiseks tasub lisaks jälgida, et kasutatakse korralikku mootoriõli, hooldatakse autot regulaarselt ja tangitakse ainult kvaliteetset kütust. Hooldamata ja näiteks õli põletava auto puhul on EGR-klapi rike praktiliselt garanteeritud, sest heitgaaside põlemata osade sisaldus on märgatavalt suurenenud, klapp kogub tahma ja pigi ning ummistub kiiremini. Rikkis EGR-klappi saab autoomanik kõige lihtsamini kahtlustada oluliselt suurenenud kütusekulu kaudu.

Millal EGR klapi puhastamine ette võtta?

Kuna EGR klapp töötab väga rasketes tingimustes ja puutub pidevalt kokku jääke sisaldavate gaasidega, peaks puhastamine toimuma suhteliselt regulaarselt. Regulaarne EGR-klapi puhastus päästab nii suurenenud kütusearvetest kui rikkis EGR-klapi vahetusest tingitud kulutuste eest. Meie soovitus on vähemalt 10-aasta vanustel diiselmootoritel klapi puhastamine kindlasti ette võtta iga regulaarse hoolduse käigus. Teiste sõidukite puhul vähemalt paari aasta tagant.

Kindlasti tasub EGR-klappi kontrollida ja vajadusel puhastada juhul, kui:

  • auto võimsus on vähenenud,
  • kütusekulu on suurenenud,
  • mootor käivitub raskelt,
  • mootor töötab ebaühtlaselt,
  • auto suitseb.

EGR-klapi puhastamine on suhteliselt lihtne ja kiire lahendus auto taas optimaalselt tööle saada. Puhastamise käigus eemaldame tahmunud ERG-klapi, puhastame selle ja sinna suubuvate kanalite otsad tahmast ja pigist ning vahetame ära klapi tihendi.

Kui EGR-klapi veale viitavaid sümptomeid õigel ajal ei märka või nendest ei hooli, võib remont tulevikus osutuda juba kümnetes kordades kallimaks, sest EGR-klapi rikkest tulenevalt võivad kahjustatud saada nii tahmafilter (DPF filter) kui katalüsaator.

Kui sa ei ole kunagi oma auto EGR-klappi puhastada lasknud või said alles nüüd teada, et selline klapp üldse olemas on, siis on kindlasti viimane aeg klapi puhastamine ette võtta. Helista +372 522 6485 või kirjuta kalev@kvelger.eeLepime sobiva aja kokku, vaatame EGR-klapi üle ja teeme puhtaks!

Meie Roelas asuvas autoteeninduses ootame kliente nii Lääne- kui Ida-Virumaalt aga miks mitte ka kaugemalt.